Skip to main content

Αλφαβητάρι Λουλουδιών

Αγιοκλημα

Αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό, εύκολο στην καλλιέργειά του και "σκληρό". Αναπτύσσεται αρκετά και σχετικά γρήγορα. Ανθίζει από Απρίλιο - Οκτώβριο και έχει λευκοκίτρινα άνθη που μοσχοβολούν.

Αβουτιλο

Θάμνος με ταχεία ανάπτυξη, που μπορεί να ξεπεράσει τα 2 μέτρα ύψος. Σε κρύες περιοχές το χειμώνα, μαδάει και μπορεί να ξεραθεί. Την άνοιξη όμως ξαναφυτρώνει και ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Κατάλληλο και για σκιά. Έχει εντυπωσιακά κόκκινα ή κίτρινα άνθη.

Αγγελικη

Αειθαλής θάμνος, με μεγάλη αντοχή στο κρύο αλλά και στην ξηρασία. Έχει πυκνή βλάστηση και σκληρά φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη και είναι κατάλληλο για κήπους, αφού κλαδεύεται και διαμορφώνεται στο σχήμα που επιθυμούμε. Υπάρχει επίσης και Αγγελική ψιλόφυλλη και Αγγελική νάνα.

Αγριελια

Αειθαλές δένδρο που ευδοκιμεί στη χώρα μας και είναι αυτοφυές. Φτάνει τα 10 μέτρα ύψος και είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στη ζέστη, στους ανέμους και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χρησιμοποιείται, λόγω της ανθεκτικότητάς της, σαν υποκείμενο εμβολιασμού βρώσιμων ποικιλιών ή λαδοελιών.

Αζαλεα
Θάμνος κατάλληλος για γλάστρα. Το ύψος του φυτού μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο ή και να το ξεπεράσει. Βγάζει αμέτρητα λουλούδια (μονά ή διπλά) σε λευκό, κόκκινο, ροζ ή φούξια χρώμα. Επίσης, κυκλοφορούν και δίχρωμες ποικιλίες. Ανθίζει την άνοιξη αλλά και το φθινόπωρο και μπορεί να διαμορφωθεί σε μικρό δενδράκι.
Αθανατος
Πρόκειται για κάκτο που φτάνει έως και τα 2 μέτρα σε ύψος. Ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσια μέρη.
Αλεξανδρινο
Αειθαλής θάμνος, που μπορεί να γίνει και δένδρο. Ανθίζει από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο. Είναι το φυτό - σύμβολο των Χριστουγέννων και το στολίδι του σπιτιού κατά την περίοδο των γιορτών. Δεν αγαπά το χιόνι, τον πάγο και τον κρύο αέρα. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το κόκκινο χρώμα των λουλουδιών του, παρόλο που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και λευκές, ροζ ή κιτρινωπές ποικιλίες.
Αλοη
Είναι μια μεγάλη οικογένεια κάκτων όπου οι πιο σημαντικές ποικιλίες είναι η Aloe Vera και η Aloe Arborescens. Είναι και οι δύο θεραπευτικές και ευδοκιμούν εύκολα σε γλάστρες, ενώ αναπαράγονται επίσης εύκολα. Η ποικιλία Vera, λόγω του πιο χονδρού και σαρκώδους φύλλου της, είναι προτιμότερη για καλλυντική χρήση (έχει περισσότερο ζελέ). Όπως όλοι οι κάκτοι, έτσι και η Αλόη, αγαπά τον ήλιο και τη ζέστη.
Αλυσσος
Πολυετής πόα χαμηλής ανάπτυξης. Αναπτύσσεται περισσότερο σε πλάτος παρά σε ύψος. Ανθίζει από Οκτώβριο έως τον Μάιο με χρώματα που ποικίλουν από λευκό, ροζ, φούξια και κίτρινο.
Αμπελοψη
Αναρριχώμενο, φυλλοβόλο φυτό με εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη. Λέγεται και "πεντάφυλλο", λόγω του σχήματος του φύλλου του. Από τον κορμό του πετάγονται "κεραίες" που το βοηθούν στην αναρρίχηση. Κατάλληλο για κάλυψη τοίχων και για πέργκολες.
Αραχνη
Έχει λεπτό πράσινο φύλλωμα. Ζει και σε σκιερό περιβάλλον.
Ακακια Μιμοζα
Δένδρο ψηλό (φθάνει τα 10 μέτρα ύψος), αειθαλές και με μεγάλες αντοχές στο κρύο. Ανθίζει από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο.
Αρια
Αειθαλές δένδρο με πολύ πυκνό φύλλωμα. Πολύ εύκολο στην συντήρησή του και ανθεκτικό στην ξηρασία. Το ύψος του ξεπερνά τα 10 μέτρα.
Αρμυρικι
Φυλλοβόλο δένδρο που μπορεί να γίνει και θάμνος. Είναι ιδανικό για φύτευση δίπλα ή κοντά σε θάλασσα, ακόμα και μέσα σε αυτήν. Είναι ανθεκτικό σε φτωχά εδάφη, ενώ το ύψος του κυμαίνεται από 5 έως 6 μέτρα. Είναι κατάλληλο για δημιουργία φράκτη προστασίας από τους ανέμους της θάλασσας.
Αροκαρια
Πυραμιδοειδές, κωνοφόρο, αειθαλές δένδρο, που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 15 μέτρα ύψος. Ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Το καλοκαίρι θέλει τακτικό πότισμα.
Βαμβακουλα
Λέγεται και μαστιχιά ή μαστίχα. Πολυετές φυτό με έρπουσα ή κρεμοκλαδή εμφάνιση. Ιδανικό για ζαρντινιέρες ή πιθάρια με στενό λαιμό. Διατίθενται σε πολλά χρώματα, μονόχρωμα ή δίχρωμα.
Βιγκονια
Υπάρχουν πολλά είδη σε αυτήν την οικογένεια. Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος είναι της Βασίλισσας Βιγκόνιας, ένα δενδρώδες είδος που ευδοκιμεί σε σκιερά μέρη με λουλούδια που σχηματίζουν ροζ ταξιανθίες. Όλα τα είδη της προτιμούν τις γλάστρες και τα σκιερά μέρη.
Βερβένα
Φυτά σε πολλούς χρωματισμούς, συνήθως διετή. Αντέχουν σε μέρη κοντά στη θάλασσα και είναι κατάλληλα για ζαρντινιέρες αλλά και για κάλυψη εδάφους.
Βερονίκη (ή Βερόνικα)
Αειθαλής θάμνος, κατάλληλος για κήπο ή για βραχόκηπο. Κάνει όμορφα ροζ - μοβ άνθη ενώ ευδοκιμεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Βιβούρνο
Πασίγνωστος πολυετής θάμνος. Εάν δεν κλαδευτεί φτάνει τα 3 μέτρα σε ύψος. Πολύ ανθεκτικό φυτό με όμορφα και πλούσια άνθη και με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Ανθίζει από τον Δεκέμβριο και για όσο κάνει κρύο (στα ορεινά μέχρι και τον Μάιο). Είναι κατάλληλο για την δημιουργία φρακτών.
Βιολέτα
Οικογένεια με πολλά είδη. Είναι κατά βάση χειμωνιάτικο φυτό που ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Υπάρχουν ποικιλίες ψηλές αλλά και χαμηλές με διπλά ή μονά αρωματικά άνθη. Για να διατηρηθεί και το καλοκαίρι, θέλει σκιερό και δροσερό μέρος.
Βουκαμβίλια
Βουκαμβίλια: Αναρριχώμενος θάμνος με πολύ πλούσια ανθοφορία από Μάρτιο έως Νοέμβριο. Αγαπά πολύ τον ήλιο και προτιμά τη γη από τη γλάστρα και εδάφη που στραγγίζουν καλά. Είναι άριστα εγκλιματισμένο στη χώρα μας.
Γαρδένια
Θάμνος που φυτεύεται σε γλάστρες με όξινο χώμα. Το μεθυστικό άρωμά της την κατατάσσει διακαή πόθο για όλους όσους αγαπάνε τα φυτά και το πράσινο. Πρόκειται για τη βασίλισσα της άνοιξης, αφού μαγεύει τους πάντες με τα ολόλευκα και αρωματικά άνθη της. Αγαπάει τη σκιά και μια μόνιμη θέση στο μπαλκόνι μας. Θέλει τακτικό πότισμα και τακτική λίπανση.
Γαρυφαλλιά
Οικογένεια με πολλά είδη. Υπάρχουν ποικιλίες ψηλές , ημίψηλες ή νάνες με μεγάλα ή μικρά λουλούδια. Ευδοκιμεί τόσο σε γλάστρα όσο και στη γη και πολλαπλασιάζεται είτε με μοσχεύματα είτε με σπόρους. Ιδιαίτερα δημοφιλείς οι αρωματικές ποικιλίες.
Γεράνι
Αειθαλές, πολυετές φυτό από τα πιο διαδεδομένα στη χώρα μας. Εύκολο στη συντήρησή του, αγαπά τον ήλιο ενώ θέλει προστασία από τον παγετό. Διαθέσιμο σε πολλά χρώματα, μονόχρωμα ή δίχρωμα. Υπάρχει και νάνα ποικιλία.
Γιασεμί
Αειθαλής, αναρριχώμενος θάμνος κατάλληλος για θερμά κλίματα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, όπως για παράδειγμα το: Χιώτικο (ποικιλία που ανθίζει σποραδικά μεν αλλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δε (Μάιο - Νοέμβριο). Πολυανθές ή Αγιορίτικο (ποικιλία που ανθίζει πρώτη από όλα τα γιασεμιά. Από τα τέλη Μαρτίου έως τον Μάιο και εν συνεχεία έχει μια μικρή ανθοφορία το φθινόπωρο. Το χαρακτηριστικό του είναι το πλήθος των λουλουδιών του, γι' αυτό και πήρε και αυτό το όνομα). Αράπικο (ποικιλία που ανθίζει Ιούνιο - Ιούλιο. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα άνθη του). Στεφανωτή ή Μαδαγασκάρης (Έχει τα πιο μεγάλα άνθη από όλα τα γιασεμιά. Αναπτύσσεται σε φράκτες κάνοντας κύκλους (στεφάνια), γι' αυτό και πήρε το όνομα αυτό.
Γκαζάνια
Πολυετές, ποώδες φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, για ζαρντινιέρες και κάλυψη επιφανειών. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας (Απρίλιο - Νοέμβριο).
Γλυτσίνια
Αναρριχώμενο φυλλοβόλο φυτό που κάνει γρήγορα κορμό και αντέχει σε παγωνιές. Κατάλληλο για κάλυψη τοίχων ή φρακτών, ανθίζει Απρίλιο και Μάιο και κάνει μοβ, λευκά ή ροζ άνθη.
Δατούρα (ή Ντατούρα)
Μεγάλος θάμνος με κορμό και με εντυπωσιακά σωληνοειδή άνθη που κρέμονται και μυρίζουν, κυρίως το βράδυ. Συναντάται σε πολλούς χρωματισμούς, ανθίζει Ιούλιο και Αύγουστο ενώ θέλει ήπιο και ζεστό χειμώνα.
Δάφνη Απόλλωνος
Μπορεί να αναπτυχθεί είτε σαν δένδρο είτε σαν θάμνος. Προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών και μπορεί να κλαδευτεί και να πάρει όποιο σχήμα θέλουμε να του δώσουμε. Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στη μαγειρική ενώ ανθίζει κυρίως την άνοιξη.
Δαφνοκέρασο (ή Λαουροκέρασο)
Αειθαλής θάμνος (3-4 μέτρα) με όμορφα και γυαλιστερά φύλλα. Ανθίζει την άνοιξη και είναι κατάλληλο και για φράκτες.
Διμορφοθήκη
Πολυετές, έρπον φυτό, που κάνει μεγάλα, εντυπωσιακά, μαργαριτοειδή άνθη. Δεν ψηλώνει ιδιαίτερα και θέλει ήλιο.
Έλατο
Πολύ όμορφο, πυραμιδοειδές δένδρο που ευδοκιμεί σε ψυχρά κλίματα και βραχώδη εδάφη. Φυτεύεται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες.
Ελιά
Είναι το δένδρο - σύμβολο της Ελλάδας. Φύεται σε όλη την επικράτεια (μέχρι τα 1000 μέτρα υψόμετρο). Είναι αιωνόβιο δένδρο και ανθεκτικό σε "ξερική" καλλιέργεια, ιδίως οι ποικιλίες που παράγουν λάδι. Θέλει τακτικό κλάδεμα, λίγη λίπανση και ελάχιστα ποτίσματα. Μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και σε μεσαία ή μεγάλη γλάστρα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ελιών, τόσο για λάδι όσο και επιτραπέζιες, όπως για παράδειγμα οι Καλαμών, οι Αμφίσσης, οι Χαλκιδικής, οι Ισπανικές κ.α.
Ευκάλυπτος
Μεγάλο, αειθαλές δένδρο που μπορεί να φτάσει τα 40 μέτρα ύψος. Πολύ ανθεκτικό στη ζέστη, στη ξηρασία και στην υπερβολική υγρασία, γι' αυτό και ζει και σε παραθαλάσσια εδάφη. Τα φύλλα του έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα που φέρεται να έχει και εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Ευώνυμο
Θάμνος με πρασινοκίτρινο φύλλωμα, ανθεκτικός, κατάλληλος για κήπο και για γλάστρα. Θέλει ήλιο.
Ζίννια
Ετήσια, ποώδη φυτά χαμηλά ή ψηλά. Βγαίνει σε αμέτρητους σχηματισμούς, πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Φυτρώνει και ανθίζει γρήγορα και διακοσμεί όμορφα τόσο ζαρντινιέρες όσο και κήπους. Θέλει ηλιόλουστα μέρη.
Ηλίανθος
Ετήσιο φυτό ύψους από 40 εκατοστά έως και 3 μέτρα, ανάλογα με την ποικιλία. Κάνει εντυπωσιακά κίτρινα, μαργαριτοειδή άνθη και είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ιβίσκος
Καλλωπιστικός, αειθαλής θάμνος με όμορφα πολύχρωμα άνθη (μονά ή διπλά). Διατηρείται σε ηλιόλουστη τοποθεσία και στον κήπο αλλά και σε γλάστρα. Ανθίζει συνέχεια από Μάιο έως Δεκέμβριο.
Ιτιά (Κλέουσα)
Ψηλό (15 - 20 μέτρα) φυλλοβόλο δένδρο με στρογγυλό σχήμα και κρεμάμενα, απλωτά κλαδιά. Σε μεγάλη ηλικία αγαπά το νερό, γι' αυτό και φυτεύεται για τη συγκράτηση όχθων των ποταμών.
Καλλιστήμονας
Αειθαλές θαμνώδες φυτό που μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε δένδρο. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Ζει σε κήπους, πεζόδρομους, πλατείες και γενικά σε μέρη με ήπιο κλίμα. Ανθίζει μετά το Πάσχα και για όλο το καλοκαίρι. Έχει εντυπωσιακά και πρωτότυπα κόκκινα άνθη.
Καμέλια
Με καταγωγή από την Ιαπωνία, το αριστοκρατικό αυτό φυτό διατίθεται σε μεγάλη ποικιλία ανθέων, ως προς το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθός τους. Ευδοκιμεί καλύτερα σε ψυχρά και υγρά κλίματα και το ύψος της μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα.
Καρίσσα
Αειθαλής θάμνος με όμορφα φύλλα και μεγάλα, λευκά, αρωματικά άνθη. Έχει πλούσια και συνεχή ανθοφορία.
Κάσσια
Αειθαλής θάμνος με εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη και έντονη ανθοφορία με λουλούδια κίτρινου χρώματος. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Καφές
Το καφεόδενδρο είναι ένας αειθαλής και κορμώδης θάμνος. Ευδοκιμεί κυρίως σε τροπικά κλίματα. Στη χώρα μας αναπτύσσεται εύκολα στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Νότια Πελοπόννησο και φυσικά στο Νομό Αττικής λόγω του ήπιου χειμώνα τους. Ένα άγριο καφεόδενδρο μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα ύψος, ενώ ένα καλλιεργήσιμο μπορεί να περιοριστεί αρκετά για ευκολότερη συγκομιδή. Οι βασικές ποικιλίες είναι η Coffea Arabica (από την οποία προέρχεται το 80% περίπου της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ) και η Coffea Robusta.
Κέδρος Ιμαλαϊων
Κωνοφόρο, αειθαλές δένδρο γρήγορης ανάπτυξης με κρεμάμενα άκρα. Σε νεαρή ηλικία τα φύλλα έχουν χρώμα γκριζογάλανο, ενώ όσο μεγαλώνει γίνονται σκουροπράσινα. Απαιτεί ήλιο και προτιμά νωπά εδάφη.
Κέντια
Όμορφο φοινικοειδές. Θέλει αρκετό ήλιο και μπορεί να διακοσμήσει παραθαλάσσιους κήπους αλλά και μεγάλα μπαλκόνια ή ταρατσόκηπους.
Κεράκι (Χόγια)
Αναρριχώμενο φυτό αργής ανάπτυξης. Είναι κατάλληλο για περιφράξεις αυλών ή μπαλκονιών. Θέλει ήπιο χειμώνα και ημισκιά το καλοκαίρι. Έχει πανέμορφα, σαρκώδη, γυαλιστερά φύλλα και πανέμορφα αρωματικά άνθη.
Κισσός
Αειθαλές, αναρριχώμενο φυτό, κατάλληλο και για σκιερά μέρη. Ανθεκτικό στην ξηρασία και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε διάφορες ποικιλίες με μικρά ή μεγάλα φύλλα, πράσινα, δίχρωμα ή πανασέ. Αναρριχάται σε τοίχους χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια.
Κληματίδα
Φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό με πλήθος χρωμάτων και καταπληκτική ανθοφορία από Μάιο έως το Σεπτέμβριο.
Κοράλλι
Φυτό κατάλληλο για γλάστρα που προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Συναντάται σε αυλές και μπαλκόνια σε κόκκινο (κατά κύριο λόγο) χρώμα, αλλά και λευκό. Θέλει πλούσιο χώμα που να στραγγίζει καλά.
Κουκουναριά
Αειθαλές, ρητινοφόρο δένδρο αργής ανάπτυξης. Ανθεκτικό στην ξηρασία και στη ζέστη. Το πλάτος του είναι συνήθως όσο και το ύψος του. Μπορεί να ζήσει και κοντά στη θάλασσα.
Κουμαριά
Αειθαλής θάμνος με ύψος 3 - 4 μέτρα. Έχει ωραίο γυαλιστερό φύλλο, που το χειμώνα παίρνει μια κόκκινη απόχρωση. Θέλει ήλιο, ενώ καρπίζει από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο.
Κρανιά
Φυλλοβόλος, ψηλός (έως 2.5 μέτρα) θάμνος με όρθιο σχήμα. Ανθίζει Φεβρουάριο με Μάρτιο και ακολουθεί ο καρπός το καλοκαίρι. Έχει πυκνό φύλλωμα και κίτρινα άνθη. Τα κράνα (ο καρπός) είναι φρούτα υψηλής θρεπτικής αξίας και έχουν υπόξινη γεύση. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, ανθεκτικό και είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη. Χρειάζεται τακτικό κλάδεμα.
Κυπαρίσσι
Κωνοφόρο, αειθαλές και πανύψηλο δένδρο. Έχει στενό και όρθιο σχήμα, είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία. Είναι κατάλληλο για τη δημιουργία ανεμοφρακτών.
Λαντάνα
Θάμνος με μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Φυτεύεται σε παρτέρια, βραχόκηπους αλλά και παραθαλάσσια μέρη. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, είναι γρήγορης ανάπτυξης και το βρίσκουμε σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Υπάρχει και η νάνα ποικιλία που παρουσιάζει το φαινόμενο να συνυπάρχουν άνθη διαφορετικών χρωμάτων στην ίδια ταξιανθία.
Λεβαντίνη
Αειθαλές φυτό με έντονο άρωμα και κεφαλωτό σχήμα. Ανθίζει το καλοκαίρι με πολλά άνθη κίτρινου χρώματος. Κατάλληλο και για άγονα εδάφη.
Λεύκα
Πολύ γνωστό και διαδεδομένο δένδρο με εντυπωσιακό ύψος (περίπου 25 μέτρα). Έχει πολύ δυνατά κλαδιά αλλά και πολύ δυνατές ρίζες.Γι' αυτό και θέλει προσοχή, ως προς το που θα τοποθετηθεί στον κήπο μας.
Λέϋλαντ
Όμορφο φυτό με πυκνό φύλλωμα και γρήγορη ανάπτυξη (περίπου 1 μέτρο ανά έτος). Μπορεί να κλαδευτεί και να δώσει όμορφα σχήματα. Χρησιμοποιείται σε σειρές για να δημιουργήσει φράκτες, αλλά και μεμονωμένα για να δώσει πυραμιδοειδές σχήμα. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διασταυρωμένες ποικιλίες για μεγαλύτερη αντοχή στις ασθένειες.
Λιγούστρο
Από τα πολύ σκληρά φυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Εγκλιματίζεται άριστα και μπορεί να δημιουργήσει θάμνο, φράκτη (σε σειρά) ή ακόμη και δένδρο.Εάν δεν κλαδευτεί, θα δώσει και λευκά, αρωματικά άνθη.
Λυγαριά
Φυλλοβόλος αρωματικός θάμνος, που ανθίζει από το καλοκαίρι μέχρι τον Οκτώβριο. Ανθεκτική σε πολλούς τύπους εδαφών, γι' αυτό και συναντάται ευρέως στην Ελληνική ύπαιθρο.
Μανόλια
Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες μανόλιας: φυλλοβόλες και αειθαλείς, δενδρώδεις και θαμνώδεις. Έχει μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης, κάνει πανέμορφα και εντυπωσιακά άνθη, τόσο σε άρωμα όσο και σε μέγεθος. Οι μανόλιες θέλουν ηλιόλουστα σημεία στον κήπο, εδάφη με χαμηλό Ph (όξινο) και καλή αποστράγγιση.
Μενεξές
Λέγεται και βιόλα (λόγω της λατινικής του ονομασίας). Είναι ένα παγκόσμια γνωστό φυτό κήπου. Είναι χαμηλής ανάπτυξης και κάνει μοβ (κυρίως) ή λευκά άνθη. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.
Μιμόζα
Δένδρο αειθαλές, ψηλό (6 - 7 μέτρα ύψος) με κίτρινα ζωηρά άνθη και ελαφρός αρωματικά. Συναντάται σε κήπους και αυλές ακόμα και σε ψυχρά κλίματα, ενώ η ανθοφορία του είναι Ιανουάριο με Φεβρουάριο.
Μπαμπού
Αειθαλή φυτά με ξυλώδη κορμό και λογχοειδή φύλλα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με πράσινο ή μαύρο κορμό. Αγαπούν την υγρασία του εδάφους και μισούν τους ψυχρούς ανέμους. Το καλάμι του κορμού τους είναι συμπαγές (πλήρες) και γι' αυτό και χρησιμοποιούνται για υποστυλώσεις, φράκτες, καλαμωτές αλλά και ως οικοδομική ξυλεία.
Μπανάνα
Ανθεκτικό δένδρο, που μπορεί να καλλιεργηθεί και σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρα. Δημιουργεί ψευδοκορμούς που σχηματίζονται από τα ίδια τα φύλλα. Στη χώρα μας, οι μπανανιές καρπίζουν στις θερμές περιοχές, κυρίως στη Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη.
Μυόπορο
Θάμνος αειθαλής και με πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Έχει πυκνό και πλούσιο φύλλωμα, το οποίο κλαδεύεται και ξαναβλασταίνει γρήγορα. Είναι κατάλληλο για μπορντούρα και για περίφραξη.
Μυρτιά
Αειθαλές φυτό με θαμνώδη εμφάνιση και μέτρια ανάπτυξη. Έχει πράσινα γυαλιστερά φύλλα και κάνει όμορφα αρωματικά άνθη. Είναι κατάλληλο για ξηρά εδάφη και παραθαλάσσιες περιοχές.
Ναντίνα
Ψηλός, αειθαλής θάμνος (2 - 2.5 μέτρα) με όρθια κλαδιά και ιδιαίτερη εμφάνιση. Το πυκνό και κόκκινο φύλλωμά της την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα φυτά. Φυτεύεται μεμονωμένο ή σε συστάδες, σε γλάστρα ή σε κήπο.
Νούφαρο
Υδρόβιο φυτό που δε χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Τα φύλλα του επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και τα λουλούδια του, ανάλογα με την ποικιλία, είναι λευκά, κόκκινα, κίτρινα, κρεμ ή ροζ.
Νυχτολούλουδο
Αειθαλής θάμνος με εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη, κυρίως από Απρίλιο έως Νοέμβριο. Ανθίζει το καλοκαίρι και έχει υπέροχο και έντονο άρωμα που μυρίζει όμως μόνο το βράδυ. Ευαίσθητο στον παγετό, όμως τις περισσότερες φορές που θα το "κάψει" ο πάγος, θα ξαναβλαστήσει ως δια μαγείας.
Ορτανσία
Φυλλοβόλος θάμνος με όρθιο σχήμα και μεγάλη διάμετρο. Φυτεύεται σε κήπους και σε γλάστρες ενώ ευδοκιμεί στη σκιά ή σε προστατευμένες θέσεις από τη μεγάλη ζέστη του καλοκαιριού. Κάνει πανέμορφα ροζ ή λευκά σφαιρικά άνθη.
Πάπυρος
Αειθαλές φυτό, είδος κύπερης. Κάνει γερή ρίζα και πλούσιο, όμορφο φύλλωμα και θέλει τακτικό πότισμα. Είναι κατάλληλο για ήπια κλίματα, υγρά εδάφη και εσωτερικούς χώρους. Δίνει ένα εξωτικό και τροπικό τόνο στο χώρο σας.
Πανσές
Ετήσιο, ποώδες φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και εύκολο πολλαπλασιασμό. Είναι πολύ ανθεκτικό στο κρύο, το χιόνι και τον παγετό. Διατηρείται ανθισμένο από Οκτώβριο έως Ιούνιο. Δεν θέλει ιδιαίτερη περιποίηση, δεν προσβάλλεται από ασθένειες ενώ διατηρείται τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρες. Είναι ο "βασιλιάς" των χειμερινών εποχιακών φυτών.
Πασσιφλωρα (Ρολογιά)

Πολύ ανθεκτικό, αναρριχώμενο φυτό. Θέλει καλά στραγγιζόμενα εδάφη και ζει τόσο σε γλάστρα όσο και σε κήπους. Καλύπτει φράκτες και συρματοπλέγματα εύκολα και χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση. Κάνει πολύ όμορφα μοβ ή λευκά - μοβ άνθη και κίτρινο-πορτοκαλί καρπούς.

Πασχαλια

Φυλλοβόλος θάμνος με πλούσια και ζωηρή βλάστηση. Κάνει άφθονα, αρωματικά, μοβ ή λευκά άνθη από τον Απρίλιο έως και τον Μάιο. Μπορεί να αναπτυχθεί σχετικά γρήγορα και να δημιουργήσει φράκτες.

Πετουνια

Από τα πιο δημοφιλή και όμορφα εποχιακά φυτά. Το ύψος της δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά. Θα την βρείτε σε πάρα πολλά χρώματα, μονόχρωμη ή δίχρωμη, με ρίγες ή κύκλους. Θέλει αρκετές ώρες ήλιο την ημέρα, ανθίζει από το Μάιο έως τον Νοέμβριο και είναι καταλληλότερη για γλάστρα ή ζαρντινιέρα.

Πευκο

Πολύ διαδεδομένο δένδρο που φύεται είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες. Αναπτύσσεται γρήγορα σε όλα τα εδάφη, αντέχει στην ξηρασία, στον αέρα αλλά και κοντά στη θάλασσα. Οι βελόνες του είναι λεπτές, μαλακές και ανοιχτοπράσινες.

Πικροδαφνη

Ψηλός και αειθαλής θάμνος που μπορεί να διαμορφωθεί και σε δένδρο. Έχει πλούσια ανθοφορία από Μάιο έως Οκτώβριο με άνθη μονά ή διπλά διαφόρων χρωμάτων. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη, ξηρά υφάλμυρα αλλά και σε κέντρα πόλεων με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πλατανος

Φυλλοβόλο δένδρο με όμορφα οδοντωτά φύλλα και γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμά βαθιά και υγρά εδάφη με αρκετή ατμοσφαιρική υγρασία. Παρ' όλα αυτά, είναι δένδρο ανθεκτικό στη ζέστη και στη μολυσμένη ατμόσφαιρα της πόλης.

Πλουμπαγκο

Αναρριχώμενος, κρεμαστός θάμνος με πολυάριθμα γαλάζια λουλούδια. Θέλει ήλιο και ήπιο κλίμα. Δεν μυρίζουν τα άνθη του, ωστόσο πολλοί το αναφέρουν ως "μπλε γιασεμί", λόγω της ομοιότητάς του.

Πολυγαλα

Πολύ ανθεκτικός και χαριτωμένος, αειθαλής θάμνος. Κατάλληλος για φύτευση ακόμα και σε κήπους ή παρτέρια. Γενικά προτιμά προσήλια μέρη και ζέστη. Αντέχει κοντά στη θάλασσα, ενώ κάνει μοβ - λιλά άνθη από Μάιο έως Οκτώβριο.

Πουρναρι

Αειθαλής θάμνος, που μπορεί να εξελιχθεί και σε δένδρο. Ανθεκτικό στη ξηρασία και τη σκιά, είναι σχετικά αργής ανάπτυξης αλλά με όμορφους σφαιρικούς καρπούς. Υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά δένδρα. Τα θηλυκά δένδρα σχηματίζουν καρπούς μόνο όταν βρίσκονται κοντά σε αρσενικά.

Πριμουλα
Χαμηλό ετήσιο φυτό του χειμώνα. Κάνει πολύχρωμα και πανέμορφα άνθη σε διάφορα χρώματα. Αντέχει πολύ στο κρύο, ενώ ανθίζει Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την άνοιξη προτιμά τον ίσκιο.
Προυνος
Φυλλοβόλο δένδρο με κόκκινα φύλλα που το κάνουν να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα δένδρα γύρω του. Μπορεί να γίνει και θάμνος.
Πυξαρι
Αειθαλής θάμνος, σχετικά αργής ανάπτυξης, με μικρά σκουροπράσινα φύλλα. Έχει πολύ πυκνή βλάστηση, γι' αυτό και το προτιμούν οι κηπουροί για τη δημιουργία σχημάτων ή χαμηλών φρακτών. Κλαδεύεται εύκολα και διαμορφώνεται σε διάφορα σχήματα δημιουργώντας όμορφες μπορντούρες και περιφράξεις. Είναι ανθεκτικό στην ημισκιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.
Πυρακανθος
Αειθαλής και ανομοιόμορφος διακλαδιζόμενος θάμνος με όρθιο σχήμα. Πολύ ανθεκτικό φυτό σε πάγο, σε χιόνι και γενικά σε ορεινά κλίματα. Φυτεύεται κυρίως σε κήπους καθώς επίσης και σε φράκτες. Μετά το καλοκαίρι, δημιουργεί εντυπωσιακά πορτοκαλί τσαμπιά, που διατηρούνται μέχρι και το χειμώνα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε πετρώδη ή καλά στραγγιζόμενα εδάφη.
Ροδοδενδρο
Είναι ένα πολύ όμορφο, αειθαλές διακοσμητικό φυτό, που προτιμά τα ημισκιερά μέρη στον κήπο ή τη γλάστρα. Έχει αντοχές στο κρύο, ενώ ανθίζει Απρίλιο - Μάιο. Θέλει όξινο χώμα.
Σεφλερα
Πράσινο, αειθαλές φυτό με γυαλιστερά φύλλα, κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρα. Θέλει φωτεινό περιβάλλον, ενώ υπό προϋποθέσεις, μπορεί να ζήσει και σε εσωτερικό χώρο. Το χειμώνα θέλει προστασία από την παγωνιά.
Στρελιτσια (Πουλι του Παραδεισου)
Αειθαλές, θαμνώδες φυτό που θέλει 4 -5 χρόνια για να ανθίσει. Έχει εντυπωσιακά και πρωτότυπα άνθη, που διατηρούνται για εβδομάδες, τόσο επάνω στο φυτό όσο και κομμένα στο ανθοδοχείο. Απαιτεί ελάχιστη υγρασία στο χώμα, αλλά και ήπιο γλυκό χειμώνα.
Στρατηγος (Λαγκαστρεμια)
Φυλλοβόλος θάμνος που όμως μπορεί να διαμορφωθεί και σε δένδρο. Θέλει ήλιο και προτιμά χώμα (ή γλάστρα) με καλή αποστράγγιση. Κάνει πολλά και όμορφα άνθη, χρώματος κόκκινου, λευκού, μοβ ή φούξια.
Τηλεγραφος
Αειθαλές φυτό, πολύ συνηθισμένο και δημοφιλές τις δεκαετίες ' 60 - ' 70, που στις μέρες μας όμως σπανίζει.Έχει υπέροχο σκούρο μοβ χρώμα που τραβάει την προσοχή. Αναπτύσσεται γρήγορα και, όπως όλα τα τροπικά φυτά, θέλει προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τσικας (Κυκας)
Φοινικοειδές φυτό που, όμως, δεν είναι φοίνικας. Κάνει κεντρικό κορμό, όρθιο και δυνατό, συναντώνται όμως και φυτά με 2 ή 3 κορμούς. Σκληρό και ανθεκτικό φυτό για ήπια κλίματα. Είναι το μοναδικό φυτό που πωλείται ανάλογα με το βάρος του.
Τουγια
Είναι ένας θάμνος αειθαλής, πλήρως εγκλιματισμένος στη χώρα μας, που μπορεί και διαμορφώνεται σε όμορφα σχήματα. Οι κύριες ποικιλίες είναι η "πυραμίδα" και η "στρογγυλή" ή "κυκλική". Θέλει πολύ ήλιο, καλή αποστράγγιση, είτε σε γλάστρα είτε στο χώμα, ενώ έχει πολύ καλή αντοχή σε κρύες περιοχές με παγετούς και χιόνια.
Τριανταφυλλια
Πολυετές φυτό που αριθμεί δεκάδες ποικιλίες, ανάλογα με το ύψος της ή το άνθος της. Υπάρχουν ποικιλίες ορθόκλαδες (1,50 - 2 μέτρα ύψος), δενδρώδεις (1,5 μέτρο), νάνες (30-40 εκατοστά) και αναρριχώμενες (πάνω από 3 μέτρα ύψος). Τα άνθη της είναι απλά, ημίδιπλα ή διπλά με άρωμα ή χωρίς άρωμα. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο. Θέλει ηλιόλουστη θέση στον κήπο ή το μπαλκόνι μας και εδάφη συνεκτικά αλλά με καλή αποστράγγιση.
Φικος
Πράσινο, αειθαλές φυτό, που αναπτύσσεται τόσο σε γλάστρα όσο και στη γη. Μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα σε δένδρο. Υπάρχουν πολλά είδη: Robusta, Elastica, Melany, Lyrata κ.α.Γενικά,οι φίκοι θέλουν ημισκιερά μέρη, ζέστη, ήπιο χειμώνα και τακτικό πότισμα.
Φιλαδελφο
Φυλλοβόλος θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη και στρογγυλό σχήμα. Ζει και στον ήλιο και στην ημισκιά. Ανθίζει τον Μάιο έως τον Ιούνιο και έχει άνθη λευκοκίτρινα και ελαφρώς αρωματικά.
Φοινικας
Αειθαλές, αιωνόβιο δένδρο αργής ανάπτυξης. Πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και σε υφάλμυρα νερά. Το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 15 μέτρα.
Φτερη
Αειθαλές φυτό, πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του. Φυτεύεται σε γλάστρες ή σε κρεμαστά καλάθια, ενώ ευδοκιμεί ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Θέλει μείγμα χώματος που να στραγγίζει καλά.
Φωτεινια
Αειθαλές φυτό με κόκκινο φύλλωμα (ίσως το μοναδικό). Αρκετά σκληρό φυτό τόσο στην ξηρασία όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φύλλα του αλλάζουν χρώμα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με αποχρώσεις του κόκκινου, του μοβ και του πράσινου. Προτιμά τον ήλιο και είναι κατάλληλο για τη δημιουργία φρακτών.
Χαμαιρωπας
Φοινικοειδές φυτό που μπορεί να ζήσει κοντά στη θάλασσα. Συνήθως δημιουργεί πολλαπλούς κορμούς. Αντέχει στον ήλιο και στην ξηρασία αλλά είναι αργής ανάπτυξης.
Χαρουπια
Αειθαλές δένδρο ύψους 10 - 12 μέτρων, με αργή σχετικά ανάπτυξη. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ανθεκτικό επίσης και σε φτωχά ή βραχώδη εδάφη.
Χειμωνανθος
Φυλλοβόλο και πολύ ανθεκτικό φυτό με όρθιο σχήμα. Όπως προδίδει και το όνομά του, ανθίζει από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο και κατόπιν αναπτύσσει βλαστούς, όμορφα και αρωματικά κιτρινοκόκκινα άνθη.